Je kind verdient ondersteuning op maat

raketIs jouw kind ook elke dag zo lang onderweg naar school? Komt je kind ‘s avonds pas laat thuis? Dit is een probleem voor heel wat kinderen uit het buitengewoon onderwijs.

Maar het kan anders. Onder de naam Raket werken de scholen buitengewoon onderwijs van Antwerpen, Schilde, Schoten en Brasschaat samen om alle leerlingen te ondersteunen bij een vlotte verplaatsing van en naar school.

We gaan voor elk kind en elke jongere na wat zijn of haar noden en mogelijkheden zijn. We geven hen een ondersteuning op maat. Zo komen ze naar school op de manier die best bij hen past. Samen zorgen we er voor dat kinderen en jongeren niet te lang onderweg zijn en met voldoende energie op school aankomen. Te voet, met de fiets, het openbaar vervoer, de wagen of de schoolbus.

Hoe werkt Raket?

Je bespreekt samen met de school wat voor je kind de beste manier is om naar school en terug naar huis te gaan.

Kan je kind zelfstandig fietsen of steppen? Kan hij of zij alleen oversteken? Kent je kind de verkeersregels? Heeft je kind fysieke of mentale beperkingen die het verplaatsen moeilijker maken?

Is de route naar school veilig en zijn de zebrapaden duidelijk zichtbaar? Hoe lang duurt de wandeling of fietstocht naar de bushalte of naar school?

Je bespreekt samen met de school of je opvang nodig hebt voor je kind voor of na school.

Is er iemand thuis na schooltijd? Kan er iemand voor je kind zorgen na school, of kan je kind iemand telefoneren als er een probleem is? 

Samen met de school zoek je de beste oplossing voor je kind.

Verken de buurt en de weg naar school

Een handige kaart met alle op- en afstapplaatsen in de buurt.

Bekijk de kaart

fietsfiets

Te voet of met de fiets

Wie in de buurt van de school woont, is vaak sneller te voet of met de fiets.  Alleen of met een wandel- of fietsgroep. De projectgroep ondersteunt scholen om fiets- en wandelgroepen te organiseren voor leerlingen die dichtbij wonen.

openbaar vervoeropenbaar vervoer

Openbaar vervoer

Leerlingen die zelfstandig met het openbaar vervoer naar school komen, zijn met een abonnement niet meer afhankelijk van die ene bus. Ze kunnen gebruik maken van de vele bussen en trams om ter plekke te geraken.

wagenwagen

Wagen

Soms is de auto een alternatief voor de schoolbus. Samen rijden beperkt het aantal auto’s voor de schoolpoort.

busbus

Schoolbus

Voor sommige kinderen is de schoolbus de beste oplossing.  De bus stopt echter niet aan de voordeur. We werken met centrale op- en afstapplaatsen. Is er geen halte in de buurt of lukt het niet om naar de halte te gaan. Dan zoekt de school samen met de ouders naar een oplossing. In sommige gevallen zal de schoolbus nog wel aan de voordeur stoppen. Ouders en school maken hierover afspraken. 

Extra ondersteuning

MobiliteitscoachingMobiliteitscoaching

Heeft je kind nog extra begeleiding nodig?

Sommige leerlingen hebben nog maar een klein duwtje in de rug nodig om zich zelfstandig te verplaatsen met de fiets, te voet, met het openbaar vervoer of op een andere manier. Een mobiliteitscoach ondersteunt hen daarbij. Soms gebeurt dat via 1-op-1-begeleiding waarbij de coach het traject samen met de leerling oefent, maar het kan ook in groep, vanop afstand of in samenwerking met andere partijen.

opvangopvang

Heb je opvang nodig voor of na school?

We sensibiliseren en ondersteunen scholen, crèches en andere opvangplaatsen om mee te doen met Raket en hun werking toegankelijk te maken voor kinderen met specifieke zorgnoden. We creëren nieuwe opvangplaatsen binnen het pilootgebied, maar ook ver daarbuiten. Ouders hebben immers opvang nodig voor hun kind in de buurt van de school én in de buurt van hun woonplaats.
Is er bij de opvanglocaties nood aan extra vorming of ondersteuning? Het Netwerk Inclusiecoaching heeft een (digitaal) vormingsaanbod en biedt vraaggestuurde coachingsessies en handicapspecifieke ondersteuning aan voor alle opvanglocaties in de hele vervoersregio.