Gluren bij de buren
Hoe pakken onze Noorderburen het leerlingenvervoer aan? Donderdag 25 mei gingen Linus Landmesser (projectmedewerker) en Emiel Jacobs (mobiliteitscoach) naar Amsterdam en maakten er kennis met de openbaar vervoer coaches. Ze brachten dit verslag mee.
" Plaats van afspraak was het Viertaalcollege. We werden er door 3 energieke coaches onthaald en mochten onmiddellijk actief deelnemen aan de 2e van in totaal 4 sessies van de Sterk op reis training. Tijdens zo'n traject maken de OV coaches een klasgroep van jongeren met een taalachterstand en/of gehoorproblemen op een interactieve manier wegwijs in het openbaar vervoer. Daarnaast werken ze elke sessie ook aan het vergroten van de socialevaardigheden en de weerbaarheid van de jongeren. Met enkele rollenspelen leerden ze tijdens deze sessie onder andere hoe je vragen kan stellen aan een (soms 'grumpy') buschauffeur of hoe je aan een medepassagier kan vragen of je de vrije plaats naast hem of haar mag innemen. De trainers stimuleerden de leerlingen tijdens het spel om zelf op zoek te gaan naar antwoorden. In de 2 volgende sessies leren ze hoe ze de openbaar vervoerapp kunnen gebruiken en gaan ze wat ze geleerd hebben in de praktijk oefenen.
Zou het niet mooi zijn om iets gelijkaardigs in Antwerpen op poten te zetten? Een lessenpakket samenstellen waarmee scholen buitengewoon onderwijs aan de slag kunnen.
's Namiddags kregen we de kans om de 9 OV coaches die momenteel actief zijn te ontmoeten. Samen met 24 stagiair(e)s geven ze groepstrainingen op scholen, maar het blijft hier niet bij. Elke coach begeleidt ook in een 1/1 kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die met een figuurlijk duwtje in de rug zelfstandig het openbaar vervoer kunnen nemen. Die 1/1 begeleidingen zijn er dus niet alleen voor leerlingen. De individuele trainingen gebeuren 1 x per week en duren zolang het nodig is.
Momenteel reizen er al 250 jongeren (opnieuw) zelfstandig dankzij dit door de gemeente Amsterdam gefinancierde topinitiatief!
De coaches waren ook heel erg geïnteresseerd in onze aanpak en hoe de situatie geëvolueerd is van bij de start tot waar we nu staan. Ze wilden ook graag weten hoe we het georganiseerd busvervoer op poten gezet hebben, wat onze ervaringen met minibusjes zijn en wat de voordelen van onze invulling van 1 op 1 coaching zijn.
Het was snel duidelijk dat we nog niet uitgepraat zijn en veel van elkaar kunnen leren."